“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Thursday, August 11, 2011

Inte så stressad här inte :-) Panter, Teo och Aston


Fick frågan av Elisabeth nedan och tänkte att jag kan ju skriva lite om min plan med extreme friendly game...
Elisabeth said...
Roligt att höra ifrån dig! Känns som om det är ungefär samma saker som Dorado behöver också.Vad gör du som extreme friendlygame? Själv har jag nog missat det nu under en tid.
När jag assisterade på David Lichman kursen i Falkenberg i Juli visade han en av deltagarna hur hon kunde göra för att hjälpa sin häst bli mindre "reaktive" och mer bekväm med friendly game. I det mesta hon berättade om sin häst och ville ha hjälp med kände jag igen mig med Panter så jag studerade noga vad hon fick göra under kursen.


Panter som är right brain extrovert reagerat snabbt om det kommer något skrämmande och är rätt flyktbelägen så friendly game är något att göra mycket för att bygga hans förtroende och självkänsla. Ändå tycker jag inte jag gjort det mycket nog.


På kursen visade David hur man kan använda sig av stick och sting, stick och påse och stick, string och påse, när han är ok med det ena testar man med nästa. På Panter har jag nu använt mycket stick och påse. Jag viftar med påsen i alla zoner och på båda sidor om honom (när han e ok med en zon går jag till nästa) samtidigt håller jag en hand på grimman och ber honom sänka huvudet, så fort han sänker minsta lilla slutar jag med påsen. Tillslut räcker det att jag viftar så sänker han huvudet. Jag vill att han ska göra det för att finna avslappning där (relaxation). I början sänker han huvudet mer på reaktion då väntar jag på att han ska börja tänka och slappna av och tillslut ser jag att han är avslappnad när han står med huvudet nere. När det går bra ståendes still börjar man göra det i skritt sedan trav. Ber om lite och belöna minsta försök. Även då Panter blivit rädd för saker utanför ridbanan har jag viftat med påsen fått tillbaka uppmärksamheten på mig och han har sängt huvudet. När det är ok på ridbanan kan jag ta honom till nya platser och göra det där.


När vi var ute och gick i söndags och han blev orolig bad jag honom sänka huvudet lite försiktigt genom att ta i grimman och han höll sig mycket lugnare.

David gav eleven uppgiften att göra det i 2 x 30 dagar hemma så jag har täkt att jag ska börja med att göra det 30 gånger sedan möjligtvis 30 till. Gör det minst 30 minuter var gång jag leker. Ska bli spännande och se efter 30 gånger :-)

1 comment:

Elisabeth said...

Tusen tack! Det ska jag också pröva :)