“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Monday, July 5, 2010

Patterns...

I förgrunden Arena Grande, till höger the Big Top, till vänster kontoret.

Kursen i Colorado fick mig verkligen att inse hur viktiga patterns är och att jag gjort dem på tok för lite. Jag är lite left brain extrovert när jag leker med Panter vill gärna hoppa från en sak till en annan och blir en aning otålig när det går för långsamt. Men Panter behöver consistencyn, han är ju Right brain extrovert och han behöver upprepa saker och ting tills han är lugn och avslappnad. Jag har tyckt att jag gjort ett patterns länge men har förstått nu att det inte varit länge nog.

På kursen började vi med follow the rail, vi red i Arena Grande och vi sökte rytm och relaxation, hästarna skulle bli "sweet on the rail" och söka sig dit. Långa tyglar och neutral hand nere vid manken inte sitta och "tjuvhålla". Korrigera hästen först när den gör "fel" men låt den göra felet först. Det första vi gjorde var dag när vi kom in i Arena Grande var att följa staketet och även göra lite indirect och direct rein. Och vi avslutade varje lektion med att göra follow the rail. Första dagarna var det mest i skritt sedan gick vi över till lite transitions skritt - trav men först bara 5 steg i trav sedan skritt tills de är avslappnade igen och åter 5 steg i trav. Sedan blev det stegvis mer och mer trav.

Detta var det pattern vi gjorde mest av jag tror inte det var förrens i vecka 3 som vi började lite med cirklar Då hade vi kommit så pass långt med follow the rail att vi travade en del där och när vi introducerade cirklarna så var det bara skritt för att finna "sweet spot" där. Och som jag skrev här om dagen: På focus stationen med cirklar runt en tunna så ville de först att vi skulle göra follow the rail och se att vi kunde göra det i skritt och trav med armarna i kors och korrigera hästen så lite som möjligt när vi kunde det så kunde vi testa cirklarna. Det var intressant hur svårt det var att göra cirklar utan att röra tyglarna och hålla på att styra hästen. Det hjälpte en hel del att sätta carrot sticken på tunnan och hålla kontakten med den, det gav mig bättre focus.
Man märkte för var dag som gick hur hästarna blev avslappnade fortare och fortare i follow the rail. Och att det behövdes mycket tid där.
Jag fick även en a ha upplevelse när det gäller faserna. Om hästen lämnar staketet, styr tillbaka genom att först titta dit jag vill att han ska, sedan vrida kroppen, sedan stödja med skänkeln och SEDAN använda tyglarna... Som i faserna för att svänga... 1.eyes - 2.bellybutton - 3.legs - 4.rein att vänta på hästen för att se om han svarar innan man går vidare till nästa fas... Och som jag skrivit innan... tyglarna är fas 4 så kommer jag dit gäller det att vara effektiv. MEN om det är så att han lämnar staketet för att han är rädda för något där - threshold- ta inte tillbaka honom dit utan vill han börja gå åt sidan så ta hans ideé och flytta honom bort från det istället. " Ok you whant to go away, lets go away but lets go "this far" ....
Så nu gör jag follow the rail hemma med Panter bara i skritt än så länge, saker och ting runt om staketet blir mindre och mindre skrämmande för honom. Vi har bara gjort det 4 gånger än så länge och jag ska bara göra detta minst 7 gånger innan jag ens börjar med något annat. Har haft lite ont om tid, har gjort det ca 30 minuter var gång och det känns på gränsen till för kort tid men Panter har frustat och varit avslappnad när vi slutat så det har ändå känts bra.

4 comments:

Elisabeth said...

Tusen tack för det här inlägget. Många saker att tänka på. Jag själv är nog mer RB introvert men trots det har jag absolut en tendens att gå över till trav alldeles för snabbt. Tycker väl att det blir tråkigt med skritt men nu ska det bli andra bullar :) Bra också det där med skillnaden om det går från railen om de är rädda. Gjorde det misstaget med förra hästen förstår jag nu..

Ulrika said...

Inspirerade av er tjatar jag också fast jag har inget rail, så jag kör med trail i stället. Det får gå det med.

Det är intressant att läsa vad du fokuserar på nu, efter kursen.

Eva said...

Tack också från mig för att du tar dig tid att beskriva så noga vad ni lärt er därborta och hur det påverkar vad du gör nu - väldigt värdefullt! Jag förstår ju engelska bra, men det är ändå ett snäpp bättre att få det på svenska!

Rosa said...

Jag instämmer med de övriga, intressant att läsa, får egna funderingar om hur jag gör.