“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Wednesday, April 7, 2010

ULRIKA SKREV ETT INTRESSANT INLÄGG PÅ SIN BLOGG SOM JAG BÖRJADE SVARA PÅ DÄR MEN JAG FORTSÄTTER HÄR.
http://dramahastar.blogspot.com/2010/04/det-borjade-som-en-kommentar-hos-sofi.html?showComment=1270708602322_AIe9_BF_DLfKZI6PSkRSVev9Uf0NwVey82FTi_6-ue9A0qry3B4KU2EdV2LPaB1CMAi7el9PfOTQeOz3Vpwf20Fj0IqSoy61tFQJi-EuHVWchg5wlkbGVoRMzg4_aLnnF3sDBdAd1EgRjm0nhL3uPhU33tRVMGW0py5KcGEcfoKDtGTc1fFwtdtvGMnTG8LLsA9hOkiL8eJ6h_I5Yz_d0rGMxSCCzPC9EyCsEak87RpCvlAWlZv2imE3wQ_JTQ2L_I2I_3TPRFZ-#c8690713490346638336


Jag måste ju säga att jag tycker att det är oerhört viktigt att se till individen, men det gör väl i alla fall de flesta Parelli elever bra. Panter är en right brain extrovert som från det att han var 2 år till han var 9 år har sprungit på travet. Hela hans liv har gått ut på att springa. Ibland slutade han äta pga av stressen och han var på utredningar om varför han inte kunde öka i vikt vilket jag helt klart tror oxå berott på stressen. Även om det är 2.5 år sedan han slutade tävla så blir han väldigt spänd och Right brain när jag ber honom springa, han höjer huvudet, svankar ryggen och stänger av hjärnan. Det har inte varit någon lek utan mer panik från hans sida. En av de bästa sakerna med Panter är hans energi och spirit och det är något jag är väldigt noga med att inte "förstöra" så att han sätter huvudet högt är inte ett så stort problem utan det är när han stänger av hjärnan. Nu för tiden kan han mer och mer kontrollera sina känslor så även om jag ber honom springa så är han med mig, å det är ju skoj :-)

Det gäller ju att använda informationen man får från Parelli och anpassa den till den individ man själv har och den man själv är. Det går inte att sätta en "stämpel" -PANTER= RIGHT BRAIN EXTROVERT- UNCONFIDENT för det förändras från situation till situation. Innan har jag varit noga med att "don´t let him go there..." när det gäller att bara rusa runt, men allt eftersom man själv lär sig mer så kan man prova sig fram mer och röra sig utanför både min och Panters comfort zone å det är ju toppen, jag älskar det här med Parelli man lär sig så mycket hela tiden och man ser saker och ting med helt nya ögon :-)

5 areas of Confidence:
1. Self Confidence
2. Confidence as a learner
3. Confidence in his leader
4. Confidence in new environments
5. Confidence among other horses

Vi var ute på ängarna igår igen, lite mer unconfident idag för Teo var inte med (tror jag). Men det gick bra, vi var ute och gick ett bra tag, jag bekantade mig med 45" linan och han betade och bekantade sig med omgivningen :-)

4 comments:

Elisabeth said...

Vad härligt att ni har tillgång till större områden också. Ska ta tag i det och kolla om inte det är möjligt någonstans för mig också. Tror att det är mycket bra för alla Horanalitys, både för kropp och själ..

Frida said...

Vilket intressant inlägg, jag har funderat mycket på det där med spirit och adrenalin, dämpa/eller inte och bevara hästens inner horse men mer som en tänkande Partner. Spännande men jag tror precis som du att man bör se till varje individ, är inget definitivt utan förändras hela tiden.

Men mycket spännande!

Jennys och Ebbas Parelliresa said...

Jättebra inlägg Sofie! Du känner din hästs individualitet väldigt väl känns det i det du skriver. Han är helt garanterat en mycket lycklig Panter =) Det fina är ju precis som du säger att kunna "address the horse that shows up" och vara flexibel och anpassningsbar. Jag försöker tänka "building the foundation" och "put the icing on the cake" när jag förivrar mig i min tanke ibland att sätta in min häst i ett "fack" och kanske råkar ramla in i att inte våga utmana henne. Oftast handlar det om det för mig tror jag. Jag är inte tillräckligt provocerande för att väcka hennes motivation och intresse. Men så är jag bara på byggandet av grunden och har enbra bit kvar till garneringen =) Take the time it takes... heliga ord från vår vise guru Pat =D

Absolut är det både spännande och intressant! Keep up your good work och fortsätt med det du tror på i ditt hjärta =)

Sofie said...

ja det är spännande och man lär sig nya saker hela tiden, It´s what you learn after you know it all that really counts :-)