“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Tuesday, November 17, 2009

Panter var hos Veterinären.

Igår var vi hos Marjaana nere på travbane kliniken.
Både hon och Catrin tyckte att såg jättefin ut, han hade mycket problem med vikten när han sprang på travet och var för smal men tyckte dom att han såg mycket bra ut. Kul att höra.
Marjaana tittade igenom han journal och sa att han när han gick som travhäst hade mycket problem med framkotorna som sedan även blev sensakador pga av hans små framhovar med välldigt raka hovväggar. Eftersom hovarna inte har så stor yta så blir det mer belastning för kotorna.Han har även haft problem med korsförlamningar, halsinfektioner, varit på utredningar om varför han inte går upp i vikt samt haft problem med att han ätit grus.Hon böjde honom och då visade han igenting i senorna och ingen hälta, kanske ytterst lite på höger fram men hon sa att det var så lite att det var inget värt att behandla. Sedan gick vi ut på volten och han sprang på i båda varv, visade ingenting här heller, han fick ändå springa på ett bra tag i det varv han visat tidigare men han så inte ut att ha ont idag. Så vi röntgade framkotorna för att se om där var pålagringar men även här såg det inte speciellt konstigt ut, där var ju lite som har varit sedan han tävlade men inget nytt och hon sa att det borde inte bli värre med åren så länge han tar det lugnt i så fall borde det visats redan nu.Hon sa att man kan sko honom med sula för att underlätta för han små hovar men annars är det inte mycket att göra. Jag får göra det han kan och om jag märker att han har problem med något så får jag övergå till något annat. Han är ju en "gammal" häst kanske inte till åldern men 11 år och sprungit på travet i hela sitt liv det tär på kroppen och det blir en held del förslitningsskador. Hon sa att tar man dom från banan och börjar med något annat som tex horsemanship så kan det vara bra ett tag men efter något år kan kroppen börja sägaifrån. Så det är kanske det den gör nu.Han är inte halt i alla fall det är ju skönt att veta, vi får väl fortsätta lite försiktigt och gör han något konstigt som ser ut som han inte klarar så får jag övergå till något annat. Vi får även se hur det går med ridningen, hur mycket vi kan göra där. Mhhh det är nog dax att planera om lite...

5 comments:

Sofie said...

Tog bort den andra texten om Panter hos veterinären för det hamnade mellan helgens aktiviteter men kopierar över Elisabeths komentar.

Elisabeth sa...
Bra att du fått honom kollad så du vet lite mer om vad du har att göra med. Har ju jobbat på travet själv för länge sedan och sett vad hästarna får klara av. 11 år är ju ingen ålder egentligen så jag hoppas att ni ska ta er igenom det här, han verkar vara en härlig häst.

En möjlighet som kräver en hel del men som du kan titta på om saker går åt fel håll är ju det här med barfota. Jag har ju inte det själv just nu men Zapatera blev en annan häst när hon fick mer naturliga hovar. Kräver att man sätter sig in i en massa saker först men det kan man ju göra långt i förväg om det inte är akut. Rekommenderar Pete Rameys material på nätet och DVD serien om du kan få låna den kanske. Sen är det ju det där med Balanced Shoeing eller vad det kallas, har kompisar här uppe som tycker att det gör underverk för hovar och rörelser..

den 17 november 2009 01:49

Sofie said...

Tack så mycket för tipset ska börja kolla lite om barfotagång.
Nej 11 år är ju ingen ålder men han har haft ett tufft liv och kroppen är sliten.

Ulrika said...

Oj, ganska tuffa besked, tänker jag och en hel del för dig att ta ställning till.

Han är ju fantastisk, Pantern. Du kanske hamnar på en helt annan utvecklingsväg än du tänkt på din resa med Panter, men jag är övertygad om att hur du än gör, gör du det bra.

Sofie said...

Tackar Ulrika... Ja det blir nog att planera om lite, tänkte nog lägga lite mer tid på libertyn men då på ridbanan istället för en liten volt för det fungerar kanske inte så bra.

Ulrika said...

Jag läste i senaste nummret av Hästfocus om en Lotta Wallin veterinär och blivande läkare och tävlingsryttare och allt vad det var, som pratade om vikten av rehabilitering och hade ett sto som vilat i år efter att ha blivit utdömd och sedan kom tillbaka på grand prix-nivå. När jag läste tänkte jag på dig och Panter.

Jag har ju också haft flera travare. De som varit mina har varit hårt slitna sedan innan. Det har varit misshandel, svält, korsförlamningar, patella upphakningar, hältor av alla de slag av olika ligament skador. Min mesta favorit Lenny hade också en obehandlad ögoninflamation som blev blindhet. På den tiden var jag fortfarande en hängiven hoppryttare och även om jag itne tävlade så hoppade vi mycket. Men med blinda hästar ska man inte hoppa. Vi fick göra annat och vi fick många stora ögonblick, som att vårgaloppera och veta att hästen är trygg med att låta dig sköta seendet.