“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Wednesday, September 30, 2009

Foderkväll på Djupfeldts foder.

Mycket trevligt och lärorikt.

Det handlade mest om grovfoder och hö analyser.

Grovfoder: Hästen är mycket beroende av ett bra grovfoder, i det fria vill hästen beta 17-18 timmar / dygn. Dom vill vandra och leta efter föda. För att tillgodose hästens behov som tamdjur är det viktigt att ge en stor mängd bra grovfoder så att hästen kan tugga länge, en häst slutar inte äta då den är mätt utan då den har tuggat tillräckligt länge. Efter som hästen får i sig så mycket grovfoder gäller det att det är bra kvalitet på det. En analys på ditt hö eller hösilage gör att du får reda på hur mycket som är torrsubstans, smältbart råprotin, energi, Kalcium, Fosfor, Magnesium .m.m.
Vatten mängden i hösilaget kan variera rätt mycket och tänk på att om det innehåller mycket vatten så måste hästen få mer än om det innehåller en mindre mängd vatten. Tuggtiden för ett blött grovfoder är kortare än för ett som är torrare. Enligt tester så vill hästar ha så blött grovfoder som möjligt då det är mest likt gräs. För att det ska vara hygieniskt bör torrsubstansen på ett hösilage ligga på 55 -70. Botulism bakteriarna dör vid 55+ och över 70 gör att det kan vara risk för torrmögel när balarna har stått ett tag (på vårkanten). Var uppmärksam på hur hösilaget luktar, lukta var dag för att upptäcka förändringar. Har det en frisk, syrlig vinägeraktig lukt så är det ok. Vita prickar eller trådar mellan plast och gräs kan bero på jäst. Så länge det fortfarande luktar gott så är det troligtvis bara jäst och då kan man bara ta bort det och använda balen ändå. men luktar det illa och har stora vita fläckar mellan lagrena så är det troliktvis mögel och balen ska kasseras. Om man är osäker är det ju alltid bäst att ta det säkra före det osäkra och kassera balen, eller få ett annat utlåtande.

Smältbart råprotein: Proteinvärdet / kg foder bör ligga på 35-45 ett överskott på protein kan ge en tunnare häst pga att det går åt energi för att bryta ner proteinet.

Magnesium: Har man för lågt magnesiuim värde (ska ligga på minst 1,0) så gäller det att stödfodra så att hästen får i sig tillräkligt. Magnesiumbrist kan bidra till kramper och "Vibrerande" musker på .

Kalium: Ska inte ligga över 20 är det över 20 gäller det att magnesiumvärdet är högt för ett högt kaliumvärde drar ner magnesiumvärdet.

Analys hösilage: Öppna en bal, se hur balen ser ut (mest blad eller mest grova grenar eller blandat ?) Plocka ut efter hur balen ser ut för att få ett bra resultat. Posta ej på torsdagar eller fredagar så brevet med provet blir liggande på posten. Bättre att skicka det måndag-onsdag.

Vatten: Hästar dricker mycket vatten vi ett fåtal tillfällen, en häst kan få i sig 25 lite/minut så att ha en vattenkopp är inte optimalt. Det bästa är att låta den ha tillgång till en hink med vatten. Om man ändå har vattenkopp måste man se till att den ger minst 6liter / minut.

Salt i vattnet: Tillför salt i vattnet till högpresterande hästar. För att hästen ska kunna äta mycket grovfoder måste den dricka mycket vatten. Natrium i blodet reglerar när hästen ska dricka. Men får hästen för litet natrium intag så dricker den för lite och en saltsten räcker då inte för högpresterande hästar. Tillsätt salt efter en prestation inte före, men låt ändå hästen få en liten mänd salt i vattnet dagligen så den lär sig dricka saltvatten. Även hästar som ej är högpresterande mår bra av en matsked salt i sitt dricksvatten.

Som sagt det var en lärorik kväll, är det något jag missuppfattat helt galet i mina anteckningar så säg gärna till :-)


No comments: