“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Wednesday, September 22, 2010

Online och freestyle i cirklar.

Please trot, Panter says NO...
Trying to figure out how to get him to move right on the circle, shoulder out, a little sideways hmm...
I want his weight on the outside...
Martin shows me how to do it.

Vi leker på lite lätt där hemma. I tisdags red jag, vi focuserade på cirklar eftersom det var det vi gick igenom mest i ridningen under kursen med Martin Wimmer. Panter lägger vikten fel på cirkeln och det blir att han lutar inåt. Efter alla år på travet å raka spår så har han lite svårt för det. Martin visade hur jag kan göra genom att först vara online och ha ganska kort lina och sticken. Vi går på ett böjt spår och jag vill inte att han sticker in bogen mot mig utan ber honom lägga vikten utåt genom att med sticken ha rytmiskt tryck (i luften ej röra honom) vid bogen om han är ok med det och rör sig bra så kan jag be om trav. Först ville Panter inte alls trava i ena varvet. Innan har jag tänkt att han har ont eller något sådant men på kursen insåg jag att det var hans left brain beteende som kom fram mer och mer hmmm how intresting hur bemöter man en left brain som inte är så motiverad att gå, det är inte dirrekt det jag är van vid :-) Men när jag gjorde denna övningen så kunde jag ha sticken bakom drivlinjen (där sadeln ligger) och be honom trava genom rytmiskt tryck svarade han inte på det så ökade jag trycket genom att tappa på sadeln. Om han fortsatte att lägga vikten inåt kunde jag göra så att jag gick på böjt spår bad om bogen ut genom rymiskt tryck, flytta sideways sedan gå rakt å be om trav. Det var lite teknik som krävdes men vi ska nog få kläm på det. Han hade mycket svårare för vänster sida det tog rätt lång tid för Martin att få honom att förstå vad han menade där men det slutade med att han gick riktigt fint.
Så det är de vi pysslat lite med hemma, uppvärmning med follow the rail och red lite cirklar i tisdags med med det kändes så där, skritten gick bra traven var det lite si och så med. Det är så mycket lättare när man har en Österrikare stående vid sidan om en och ropar ut på en härlig tysk/engelska vad man ska göra :-) Men han gjorde ett bra jobb med att lära ut det för hans ord ekade i huvudet: Turn hips, turn shoulders, turn hips more, close outside rein and leg, close outside rein, close more, open inside leg and rein, open rein more, not up just out, turn hips, turn hips more, more... , relax inside leg, close outside rein, turn hips, close outside rein..... ha ha ni kanske förstår vad jag hade svårast med :-)
Ska se om jag kan lägga upp lite filmer från kursen.

2 comments:

Frida said...

Ha ha underbart det sista, jag hade också ett sådant moment häromdagen då orden ekade i mitt huvud på just den dialekten... Jag blev så full i skratt! :)

Sofie said...

Ha ha ja men då har han ju lyckats för att han sa ju att han upprepade det för att vi skulle komma ihåg det senare :-)