“Your time is limited, so don’t waste it living someone else’s life.Don’t be trapped by dogma - which is living with the results of other people’s thinking.Don’t let the noise of other’s opinions drown out your own inner voice.And most important, have the courage to follow your heart and intuition. They somehow already know what you truly want to become. Everything else is secondary.”- Steve Jobs

Sunday, November 22, 2009

En fredag med liberty och en lördag med sol...

Det blev lite lek på fredagen, lek med 45 foots linan på ridbanan, traven såg bra ut i båda varven, mycket friendly med linan för Panter tycker att den är lite scarry. Tog av linan och lekte liberty. Stick to me, skritten gick bra även en hel del bra även i traven men sedan blev det i stället för stick to me... stick i väg :-) Men han kom även tillbaka i trav med öronen framåt. Gick till 2 bildäck och han gav mig fig 8 i skritt :-) vilken lycka :-) han var super duktig och verkligen med på noterna, lekte lite sideways över en bom och sedan testade jag circling a la David Lichmans vis sedan kursen, där jag vill hans uppmärksamhet då han circlar mig och han fattade poängen och gav mig ett varv i skritt :-) En bra kväll.
Det var riktigt härligt väder igår, lördag. Så det blev lite lek och ridning på ridbanan. Online på 45 foots linan med bra trav och sämre galopp, det gick inte alls jämfota hopp med bakbenen och sparkar och studdsande men traven var spänstig och fin :-) Red lite med bett , traven i högervarv gick ok med i vänster ville han inte riktigt trava, gjorde transitions, skritt - trav - halt. Satte på grimman istället och red ut en runda med Josefin och Teo. Då var han pigg och travade på bra förrutom stressen och sparkarna mot Teo. Det blev en ordentilg runda på ca 2 timmar. Härligt.
Har tittat lite på Liberty and horse behavior idag, har ju sett den förut men tänkte att det är säkert något man inte kopplade då.... å jajjemen....
I teoridelen när Linda pratar om Right brain och Left brain behavior förklarar hon om hur en stressad människa kan se lugn ut på utsidan tills du sätter en penna i handen på henne och hon hela tiden står och pillar med den. På samma sätt kan en häst bete sig lugnt när du rider den med hackamoret tills det att han får ett bett i munnen och håller konstant på att tugga på det pga nervositet..... Oh my god, my horse really has troubble with the bit.... NO .... Your horse "just" have troubble. The bit just makes it visseble.
...Hmmmmm how intresting... jag visste ju att Panter har problem med ridningen, att han blir spänd, bracy och resistant men jag satte aldrig ihopa det med det frenetiska tuggandet på bettet... eller jo på sätt och vis men till den grad som jag nu ser att det är. Dax att sakta ner tempot ytterligare.

2 comments:

Elisabeth said...

Det där sista fick mig verkligen att vakna till när jag hörde det första gången :) Det där med "Your horse "just" have troubble." Jag hade skyllt på bettet länge med min förra häst ;)

Sofie said...

Ja mig med, verkligen. Jag vet ju att han är unconfident i ridningen men jag har nog inte riktigt FATTAT hur unconfident han verkligen är. Man finner nya saker helatiden i parelli materialet :-)